Jornada pedagògica – Congrés-Indians

El 6 de maig de 2014 es va fer una jornada pedagògica a l’escola Congrés-Indians de Barcelona on part de l’equip docent va fer una breu explicació del seu projecte pedagògic basat en un aprenentatge actiu, respectuós i vivencial.

Tot això ho aconsegueixen a través d’ambients vius, on “provoquen”/proposen als alumnes diversos materials i tallers.

Van comentar la necessitat de moviment dels infants i com pretenen formar persones competents, creatives i autònomes, deixant-los temps per descobrir, sense predir què passa.

Per això, parlaven de l’importància d’un fort vincle entre família-infants-mestres, que surt de manera no forçada i que ajuda al correcte acompanyament emocional.

Les entrades i sortides a l’escola són relaxades. Els nens i nenes de P3 poden entrar de 9h a 10h. Els de P4 i P5 de 9h a 9,30h. I a primària a les 9h. Durant aquest temps poden circular lliurement, els pares poden estar amb ells realitzant les activitats que desitgin…

Un cop acabat aquest temps, comencen els tallers o activitats proposades.

També es parlava del dret al risc: dret a tenir pors pròpies, no heretades dels adults. Dret a mullar-se, tacar-se, jugar amb la pluja, jugar amb l’aigua, pujar als arbres… A psicomotricitat, per exemple, donen molta importància a conèixer el propi cos i els límits, creuen que cal primer explotar les capacitats motrius per a passar a un correcte aprenentatge de la lecto-escriptura.

El paper del mestre és d’acompanyant, són els encarregats de preparar els ambients, d’anar modificant el material, de fer propostes (per mitjà d’ assemblees diàries) i  d’observar els infants. Comenten la importància de la mirada, de mirar als ulls, de crear una complicitat. Un vincle que es va creant dia rere dia.

L’anglès a l’escola és una llengua viva, per tant, l’especialista el parla tot el dia, fins i tot amb els mestres. En el cas d’infantil, sobretot, hi ha un educador sempre al costat de l’especialista d’anglès per apoder explicar coses que, segurament en anglès serien més complicades.

Imagino que l’any que ve les jornades pedagògiques seran una mica diferents, ja que canvien d’ubicació. Actualment estan en barracons i, finalment l’any vinent ocuparan un edifici. Us recomano a tots i totes que aprofiteu l’oportunitat d’anar-los a conèixer!

 

Per a més informació de l’escola, consulteu el seu web:

Escola Congrés-Indians

I els seus blogs (es pot accedir a ells a través del seu web).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s