L’entorn natural – etapes de l’aprenentatge

“Montessori destacava la importància d’ajudar als petits a comprendre la natura i creia que l’aprenentatge sobre com succeeixen i funcionen les coses es produïa en cinc etapes progressives.

Primera etapa: observació i descobriment.

Absorbeixen la informació a una velocitat tremenda.

Segona etapa: cura i responsabilitat.

Es quan s’adonen que les plantes i els animals en una situació domèstica depenen dels humans per a la seva supervivència. És el moment d’ensenyar les habilitats i de dona’ls-hi responsabilitats concretes: regar les plantes, dona’ls-hi menjar… Montessori era molt partidària del valor dels gats i recomanava que hi hagués un a cada casa.

Tercera etapa: processos i prediccions.

Es quan es comença a comprendre els processos i les seqüències implicades a la natura i s’aprèn a predir amb confiança i a tenir expectatives.

Quarta etapa: interdependència.

En aquest punt els infants mostraran que no només han desenvolupat una gran quantitat de coneixements sobre els animals i les plantes, sinó que també han arribat a amar-los i a respectar-los. Per tant, es pot explicar la interdependència dels éssers vius i la xarxa tròfica i com la vida depèn de l’aigua i dels gasos que hi ha a l’aire.

Cinquena etapa: cultiu i control.

Durant aquesta última etapa, s’adonen que tenen el poder de cultivar i controlar l’entorn, canviant-lo per a cobrir les seves pròpies necessitats i les de la comunitat en la que viu.

Montessori creia que les activitats dissenyades per a fomentar la cura i la consciència de l’entorn natural no només mereixien la pena en elles mateixes, sinó que destacava, a més, la seva creença de que el desenvolupament espiritual del nen també sortiria beneficiat d’aquesta participació. En un món cada vegada més materialista, aquest aspecte del desenvolupament s’oblida amb freqüència. ”

Fragment extret del llibre “Jugar y aprender con el método Montessori”

Lesley Britton

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s